Καλώς ορίσατε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αξιοθέατα της Σύρου

Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Θέατρο Απόλλων

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη

Έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων

Εκκλησιαστικό μουσείο

Βιομηχανικό μουσείο

Εκκλησία Αγίου Νικολάου (Ερμούπολη)
Άγιος Στέφανος  (Γαλησσάς)

Ινστιτούτο Κυβέλη (Ερμούπολη)

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ερμούπολη)
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Μονή Καπουτσίνων (Άνω Σύρος)

Οι υπέροχες παραλίες της Σύρου σας περιμένουν

Αζόλιμνος

Βάρη

Αχλάδι

Μέγας Γυαλός

Κόμητο

Αγκαθωπές

Φοίνικας

Γαλησσάς

Λωτός

Κίνι

Δελφίνι

hermoupolis-room-Σύρος

 

Η Ερμούπολη είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Σύρου, ενός νησιού των Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται στη ανατολική πλευρά του νησιού και είναι γνωστή για το ναυπηγείο της και τον σημαντικό λιμένα της. Παλιότερα υπήρξε βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ πλέον αποτελεί γραφικό θέρετρο. Στην Ερμούπολη λειτουργεί το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Η Ερμούπολη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού της Σύρου και συνδέεται ακτοπλοϊκά όλο τον χρόνο με τον Πειραιά (καθημερινά), με όλες τις υπόλοιπες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Ένα νησί, μια πόλη, ένα υπαίθριο μουσείο

Η κομβική θέση της Σύρου ήταν αυτή που συνέβαλλε να αναδειχθεί το νησί ως ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου κατά το 19ο αιώνα αποτελώντας το εμπορικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων. Η Ερμούπολη εξακολουθεί να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, ένα ζωντανό μνημείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με κειμήλια και πολιτιστικούς θησαυρούς που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Από τη μεσαιωνική πόλη στην Άνω Σύρο, τα αρχαία μνημεία της Πρωτοκυκλαδικής εποχής στο Καστρί, το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, την Ορθόδοξη-Καθολική συνύπαρξη αλλά και τις διάφορες μικρασιατικές πινελιές μέχρι το μηχανουργείο στο Νεώριο Σύρου που λειτουργεί από το 1861, η Σύρος αποτελεί ένα μοναδικό τόπο αστείρευτης ιστορικής παράδοσης και πολιτισμού.

Σύρος, ένα νησί για διακοπές όλο το χρόνο

Η προνομιακή θέση του νησιού, η ανεπτυγμένη τουριστική του υποδομή και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του το καθιστούν ιδανικό προορισμό για αυθεντικές και εναλλακτικές διακοπές στις Κυκλάδες. Η Σύρος αποτελεί πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς η κάθε εποχή ντύνει το ήδη μαγευτικό σκηνικό με τα δικά της χρώματα και αρώματα, με τις δικές της ομορφιές και αντιθέσεις προσφέροντας πάντα μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες.

 

Η ιστορία μιας Αρχόντισσας

Προϊστορικά ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή, Καστρί και αρχαία Γαλησσός αποδεικνύουν πως η Σύρος είχε ήδη κατοικηθεί από την 3η χιλιετία π.Χ. και είχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα όπως αποδεικνύεται και από το πρώτο πλοίο με καρίνα που ναυπηγήθηκε στον προϊστορικό οικισμό της Χαλανδριανής το 3000 π.Χ. αλλά και τα διάφορα ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη μεταλλουργείων και τη σχέση του νησιού με τη Μικρά Ασία. Κατά τη 2η χιλιετία η Σύρος βρίσκεται υπό την κατοχή των Φοινίκων, της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηνών ενώ κατά την 1η χιλιετία περνά στα χέρια των Ιώνων. Από τον 7ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. παρατηρούνται ίχνη οικισμών και αγροτικών περιοχών σε διάφορα σημεία του νησιού.

Κατά την Κλασσική και Ελληνιστική εποχή η Σύρος εντάσσεται στην Αθηναϊκή Συμμαχία με δικό της όμως νόμισμα και διοίκηση ενώ κατά τους ελληνιστικούς χρόνους παρουσιάζονται ευρήματα ναών αλλά και σπήλαια όπως αυτό του φιλόσοφου της αρχαιότητας Φερεκύδη ανάμεσα στο Ρηχωπό και το Πλατύ Βουνί στην Άνω Σύρο. Ο κοσμολόγος Φερεκύδης γεννήθηκε και απεβίωσε στη Σύρο τον 6ο αιώνα π.Χ., δίδαξε στη Σάμο κάποιους από τους μεγαλύτερους επιστήμονες των αρχαίων χρόνων όπως ο Πυθαγόρας, ενώ λέγεται ότι πέρναγε τους περισσότερους μήνες της ζωής του μέσα στο σπήλαιο. Το σπήλαιο σώζεται μέχρι και σήμερα σε ένα μαγευτικό τοπίο όπου γη και ουρανός γίνονται ένα, όπου η θέα στη θάλασσα δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί συναρπαστική. Πέρα από μεγάλος φιλόσοφος ο Φερεκύδης ήταν και ο εφευρέτης του πρώτου ηλιακού ρολογιού, γνωστό και ως το Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη. Φαινομενικά το ηλιοτρόπιο θυμίζει φρεάτιο ή πηγάδι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν στην αρχαιότητα για την άρδευση ύδατος. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα αρχαίο και ακριβές ηλιακό παρατηρητήριο που σηματοδοτεί το χρόνο και τις 4 εποχές της Σύρου ανάλογα με την κίνηση του ήλιου. Το προϊστορικό αυτό Ηλιοτρόπιο βρίσκεται στο χωριό Σαν Μιχάλη.

Τα χάλκινα νομίσματα που εντοπίζονται στο νησί από τους Ρωμαϊκούς χρόνους καθώς και η κοπή αργυρών νομισμάτων κατά το 2οαιώνα π.Χ. μαρτυρούν εμπορική ανάπτυξη αλλά η εισβολή των πειρατών κατά τη Βυζαντινή περίοδο προκαλεί την εγκατάλειψη του νησιού. Στη συνέχεια η Σύρος γίνεται τμήμα του θέματος του Αιγαίου και υπό την κυριαρχία των Ενετών δημιουργείται ο πρώτος καθολικός οικισμός της Άνω Σύρου.

Στις αρχές του 13ου αιώνα η Σύρος κατακτάται από τους Λατίνους και υπάγεται πλέον στο Δουκάτο της Νάξου του οποίου επικεφαλής είναι ο Βενετός Μάρκος Σανούδος.

Κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας η Άνω Σύρος αρχίζει να αποκτά σφυγμό, το καθολικό δόγμα γίνεται αποδεκτό και το νησί περνάει σε ένα ιδιότυπο φεουδαρχικό καθεστώς. Το 15ο αιώνα το Δουκάτο του Αιγαίου αποτελεί πλέον προτεκτοράτο της Βενετίας ενώ το 1537 περνά στα χέρια του Μπαρμπαρόσα και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κατά την Οθωμανική περίοδο η Σύρος γνωρίζει μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από τη μείωση φόρων, την ελευθερία θρησκεύματος και την εγκατάσταση τόσο των Καπουτσίνων μοναχών όσο και των Ιησουιτών που άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο νησί.

Το 1728 το νησί προσβάλλεται από την πανούκλα, η οποία υποχώρησε τον Ιανουάριο του επόμενου έτους 1729 τις παραμονές της μνήμης του Αγίου Σεβαστιανού, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς. Όμως σιγά σιγά και μέχρι το 19ο αιώνα παρουσιάζεται οικονομική άνθιση και περνά στην ανάπτυξη της αυτοδιοίκησης και τη συνέλευση του κοινού. Ο πληθυσμός του νησιού διπλασιάζεται φτάνοντας τους 4000 κατοίκους ενώ παρουσιάζεται μεγάλη ανάπτυξη στις εμπορικές συναλλαγές και στη ναυτιλία.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι πρόσφυγες πρόσφυγες από τη Σμύρνη  και τ΄ Αϊβαλί, αλλά και από  τα γύρω νησιά, κυρίως τη Χίο και  τα  Ψαρά, βρίσκουν καταφύγιο στο νησί όπου χτίζουν τις πρώτες κατοικίες και τον πρώτο ορθόδοξο ναό και έτσι σιγά σιγά η Ερμούπολη μετατρέπεται σε μια πόλη-κόσμημα, με έντονους ρυθμούς ζωής και αρχιτεκτονικά μεγαλεία ενώ η εμπορική δραστηριότητα ολοένα και αυξάνεται. Με 22,000 κατοίκους το 1889 η Ερμούπολη γίνεται μια πόλη υπερδύναμη που αναπτύσσει τη βιοτεχνία, τη ναυτιλία, την οικοδομική δραστηριότητα, τη βυρσοδεψία, τις καλλιέργειες αλλά και την πνευματική ελευθερία με την ίδρυση σχολείων, συλλόγων και θεάτρων. Το θέατρο Απόλλων, τα νεοκλασικά κτίρια, οι πλατείες και οι εκκλησίες του νησιού αρχίζουν να αντανακλούν την πολιτισμική άνθηση του νησιού που ολοένα και μεγαλώνει.

Η Σύρος ξεκινά να αναγνωρίζεται για τις μεγάλες πρωτιές της, για την πρώτη όπερα, το πρώτο εμποροδικείο της Ελλάδος που ιδρύθηκε στο νησί το 1826, το πρώτο γυμνάσιο ιδρύσεως 1833 από το οποίο αποφοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πρώτο πρωτοδικείο το 1834, το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο, επιμελητήριο και τυπογραφείο, την πρώτη ναυτιλιακή εταιρία που ιδρύθηκε το 1857 αλλά και τις πρώτες μηχανοκίνητες βιομηχανίες όπως η υφαντουργεία και η βυρσοδεψία. Ωστόσο η πολιτισμική άνθηση του νησιού αρχίζει σιγά-σιγά να ξεθωριάζει.

Ο 20ος αιώνας ξεκινά με άσχημους οιωνούς για το νησί, καθώς η δύναμη που αποκτούν η Αθήνα και ο Πειραιάς, το άνοιγμα της διώρυγας της Κορίνθου, η ανάπτυξη της ατμοπλοΐας και η κατοχή από τους Γερμανούς το 1941 φέρνουν σταδιακά την πλήρη καταστροφή.

H πνευματική παράδοση του νησιού προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον καθώς και επισκέπτες υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου. Τόσο τα εντυπωσιακά αρχοντικά, όσο και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των δημοσίων κτιρίων δίνουν στην Ερμούπολη την αίσθηση ενός υπαίθριου μουσείου.

hermoupolis-room-παράδοση

Οι Φωταρίδες

Τον δεκαπενταύγουστο στο χωριό Κίνι όλες οι οικογένειες στολίζουν το εξωτερικό των σπιτιών τους με φωτιές που έχουν ανάψει μέσα σε μικρά τσίγκινα ντενεκεδάκια ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν να στολίσουν με τον ίδιο τρόπο την παραλία και τα γύρω πεζούλια.

Ο Κλήδονας

Κατά το έθιμο του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου όλοι οι κάτοικοι στα Χρούσσα μαζεύονται σε ένα δημοτικό σχολείο του χωριού, ανάβουν φωτιές και καίνε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια.

Τα Κούλουμα

Γνωστά και σε άλλα μέρη της χώρας, τα κούλουμα στο Γαλησσά αφορούν τον εορτασμό της Καθαρά Δευτέρας κατά τον οποίο οι παρευρισκόμενοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το πέταμα του χαρταετού και συνεχίζουν την ημέρα τους με παραδοσιακό χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα.

Τα Χοιροσφάγια

Ένα έθιμο που αναβιώνει από τα πολύ παλιά χρόνια και αφορά το μεγάλωμα των χοίρων και τον τεμαχισμό τους για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Με βάση την παράδοση κανένα κομμάτι του χοίρου δεν έμενε ανεκμετάλλευτο αλλά μετατρεπόταν σε λουκάνικα, λούζα, γλύνα και πηχτή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα Χοιροσφάγια φυσικά συνοδεύονται από χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα.

Το Καρναβάλι της Σύρου

Το διήμερο καρναβάλι της Σύρου είναι από τα πιο ξακουστά καρναβάλια στην Ελλάδα. Διοργανώνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη παρέλαση με άρματα, τόσο στην Άνω Σύρο όσο και στην Ερμούπολη και η διάθεση παραμένει ανεβασμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού με μουσική, χορό και παραδοσιακές λιχουδιές.

Το Πάσχα

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα του νησιού σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη και την Καθολική συνύπαρξη κάνουν το Πάσχα στη Σύρο μια πραγματικά ασυναγώνιστη εμπειρία με την περιφορά των επιταφίων από ορθόδοξους που συνήθιζαν παλαιότερα να κρατούν στα χέρια κοντάρια, ζάρια, σφουγγάρια και χιτώνες συμβολίζοντας τα πάθη του Χριστού και την περιφορά του αγάλματος του Ιησού αμέσως μετά την Ανάσταση από τους καθολικούς.

Pin It on Pinterest

Share This